Zaradi težav v Evropi, mnoge tuje banke, lastnice ukrajinskih finančnih institucij razmišljajo o prodaji ukrajinskih podjetij v celoti ali delno, v obliki kreditnih portfeljev ali prodajne mreže.

Takšen primer je Švedska skupina Skandinaviska Enskilda Banken (SEB), ki je, v začetku junija 2012, prodala ukrajinsko SEB Bank (bivša Agio Bank), bivšemu predsedniku uprave UkrSibBank, Aleksandru Odarichu. SEB bo nadaljevala poslovanje v Ukrajini kot banka za poslovne in institucionalne kliente.

Nemška Commerzbank, ki je lastnica 96% banke Forum Bank in išče kupca za svojo naložbo, ki jo je kupila pred nekaj leti za 650 milijonov USD, ter kasneje vložila še dodatno milijardo USD. 7. junija 2012 je Smart Holding, v lasti pred kratkim naturaliziranega ukrajinskega milijarderja Vadima Novinskega, sporočil, da se pogovarja s Commerzbank o nakupu ukrajinske podružnice.

Vendar pa ne iščejo vsi tujci le izhoda iz Ukrajine. Poljski Getin Holding, katerega večinski lastnik je četrti najbogatejši Poljak Leszek Czarnecki, je lastnik 99% banke Idea Bank (bivša Prykarpatia Bank), načrtuje pa prevzem še ene ukrajinske banke, ki bi jo kasneje pridružil Idea Banki.

Do konca leta 2012 se tako pričakuje kar nekaj transakcij v bančnem sektorju.

Vir: Unian, Interfax Ukraine