Tiskovna agencija Kijevske mestne uprave poroča, da je bilo na prvem investicijskem forumu v Kijevu podpisanih šest sporazumov z namenom izvedbe projektov v vrednosti 30 milijard UAH (2,8 milijarde EUR).

Vodja Kijevske mestne uprave, Oleksandr Popov, je podpisal sporazum o sodelovanju z Ukranian Development Partners pri ustanavljanju inovacijskega parka v Kijevu – Bionic Hill. Projekt predvideva ustanovitev parka informacijske tehnologije ter drugih visokih tehnologij, ki bo usmerjena v energetsko učinkovitost, varčevanje z energijo, biotehnologijo ter farmacijo. Park bo zgrajen na 147 hektarih v mestu Sviatoshynsky in bo vključeval poslovna središča, raziskovalno središče z univerzo, visoko tehnološko industrijsko cono, stanovanjske nepremičnine, športni kompleks, nakupovalno središče ter območje za rekreacijo. Ocenjena vrednost izgradnje projekta znaša 8 milijard UAH (743 milijonov EUR).

Mestna uprava je z Državno Agencijo za Investicije in Vodenje Nacionalnih Projektov Ukrajine podpisala štiri dogovore o sodelovanju. Ti dogovori predvidevajo izvedbo projektov, kot je izgradnja mednarodnega poslovnega središča v Kijevu, Air Express nacionalni projekt in drugi infrastrukturni projekti na območju Kijeva, ki zadevajo izgradnjo avtocestnega obroča.

Dodatno je bil podpisan tudi sporazum z namenom uresničitve nacionalnega projekta »Čisto mesto« vrednega 21 milijard UAH (1,9 milijarde EUR).

Popov je podpisal tudi sporazum o sodelovanju z BEG Ingénierie Ukraine, ki predvideva izgradnjo grosističnega trgovskega centra v okrožju Desniansky. Stroški izvedbe projekta so ocenjeni na 1,4 milijonov UAH (130 tisoč EUR).

Vir: Kyivpost (29.3.2012)