Kirshan Ilyumzhinov, bivši predsednik ruske Republike Kalmykia, predsednik svetovne šahovske federacije in multi-milijonar, je kupil 52,5% delež Bolgarskega distributerja goriva Petrol Holding AD. Svoja deleža sta mu prodala Denis Ershov (47,5%) in Aleksander Melnik (5%), predvsem zaradi konfliktov s tretjim lastnikom, bolgarskim podjetnikom Mitkom Sabaevim.

Tržna vrednost podjetja, ki ima v lasti 361 bencinskih črpalk, 80 skladišč goriva, hotele in zemljišča v centru Sofije, Varne, Burgasa in drugih večjih bolgarskih mestih, tri pristaniške terminale, letalsko družbo s 5 letali itd., je bila ocenjena na približno milijardo USD.

Posel je bil sklenjen 15.6.2012, po ocenah strokovnjakov pa je Ilyumzhinov delež v podjetju odkupil za približno 100 milijonov USD, saj je podjetje zelo zadolženo, poleg tega pa bo moral investitor vložiti dodatna sredstva v modernizacijo bencinskih črpalk. Kljub temu Ilyumzhinov načrtuje odkupiti tudi preostali del podjetja.

V prihodnje Ilyumzhinov načrtuje nadaljnje investicije na tujem ter ustvariti investicijski sklad v Rusiji. Kot fokus investicij je izpostavil nepremičnine, transport in telekomunikacije.

Vir: Standartnews, Novinite, Focus-fen