UKRAJINA, 14. julij. Ukrajinska vlada namerava do konca tega tedna podpisati nov memorandum o ekonomskih in finančnih usmeritvah ter pismo o nameri o sodelovanju z Mednarodnim denarnim skladom (MDS).

 

V okviru novega sporazuma (t.i. Stand-by Arrangement – SBA) Ukrajina pričakuje izplačilo prvega paketa denarne pomoči, za reševanje gospodarske krize, v višini nekaj več kot 10 milijard UAH (1,3 milijarde USD).

 

Kot poročajo, je misija MDS, ki je delovala v Kijevu med 21. junijem in 3. julijem letos, predlagala da Izvršilni odbor MDS v okviru novega sporazuma nameni Ukrajini skupaj 14,9 milijard USD denarne pomoči. V zameno sklad pričakuje zakonodajne spremembe na področju državnega proračuna in v finančnem sektorju. Prav tako MDS zahteva omejitev konsolidiranega proračunskega primanjkljaja na 5,5% BDP v letu 2010 in na 3,5% BDP v letu 2011.

 

Poleg omenjenega je IMF določilo pogoje, pod katerimi morajo ukrajinske oblasti povečati cene in tarife za plin, izvesti davčne in pokojninske reforme ter okrepiti neodvisnost Narodne Banke Ukrajine.

 

Ukrajinski parlament se je že odločil za znižanje proračunskih odhodkov, na podlagi omenjenega se je proračunski primanjkljaj znižal s 5,3% BDP na 5,0% BDP.

 

Vir: Ukrinform