VTB Capital Plc, Ruska investicijska banka, namerava po besedah predsednika banke, v naslednjih letih vložiti »več sto milijonov evrov« v države jugovzhodne Evrope. Banka je odprla poslovalnico v Bolgarski prestolnici, Sofiji, z namenom širitve na jugovzhodno Evropo, saj zahodni investitorji, zaradi domače krize umikajo sredstva iz regije.

“V naslednjih letih mi bo v veselje, če bomo vložiti nekaj sto milijonov evrov za projekte v Bolgariji, Romuniji, Srbiji in Grčiji« je dejal predsednik uprave VTB Capital-a, Atanas Bostandjiev na nedavnem intervjuju v Sofiji in dodal, da v regiji obstajajo dobre priložnosti v energetskem, prometnem, telekomunikacijskem in kmetijskem sektorju.

Balkanske države, vključujoč Srbijo in Romunijo, se na vse pretege trudijo zapolniti proračunsko vrzel, tudi z odprodajo državnega premoženja. Zahodni vlagatelji so previdni, predvsem zaradi strahu pred nadaljevanjem Grške krize in njenega vpliva na gospodarsko rast.

»Ciljali bomo na privatizacijske posle, ki se predvidevajo v Bolgariji, Srbiji in Romuniji« pravi g. Bostandjiev in dodaja, da so zainteresirani za nakup železnic v Romuniji, bank v Srbiji ter ostalih podobnih poslov v Sloveniji in na Hrvaškem.

Vir: Bloomberg