Kabinet ministrov je sprejel sklep o izvedbi alternativnih energetskih projektov v območju prepovedane cone Černobilske jedrske elektrarne. Sklep dopušča izgradnjo sončnih in vetrnih elektrarn, sežigalnic biomase, gojenje pridelkov za biogoriva in gradnjo obratov za njihovo predelavo.

»To območje bi moralo ponovno zaživeti. Če ga ni možno izkoriščati za kmetijstvo, potem so obnovljivi viri energije pravi odgovor. To je idealna možnost za izvedbo infrastrukturnih projektov v tej regiji,« je povedal Vitalii DAVII, predsednik Združenja udeležencev trga alternativnih goriv in energije, ki verjame, da je na območju trenutno možno zgraditi 200 MW sončno elektrarno v vrednosti 400-450 milijonov EUR, ki bi dobavljala energijo kar 400 tisočim gospodinjstvom. Cena električne energije je subvencionirana, kar je za privatni sektor dovolj močna spodbuda za razvoj projektov alternativne energije.

Ekologi imajo o projektih alternativne energije na območju prepovedane cone svoje mnenje. »Z vidika varnosti bi bil razvoj vetrnih in sončnih elektrarn lahko učinkovit, gojenje pridelkov za biogoriva pa je absolutno nesprejemljivo,« je povedala Tetiana TYMOCHKO, predsednica ukrajinske Ekološke lige. »Gojenje kultur za biogoriva zahteva aktivno kmetovanje in večje število oseb, ki skrbi za pridelek. Kmetovalci bi lahko utrpeli nepopravljivo škodo, v kolikor predhodno ni opravljenih resnih znanstvenih raziskav območja in ekološkega nadzora.«

Vir: The Day Weekly Digest